Takimi i vlerësimit të SEED “Atë që kemi mbjellur do të korrim” image

Takimi i vlerësimit të SEED “Atë që kemi mbjellur do të korrim”

Më 25 dhe 26 gusht në gjimnazin “Prva Sušačka Gymnasium” – në Rijekë, Kroaci, u mbajt takimi final për projektin “SEED – Projekti për Zhvillimin e Edukimit për Ndërmarrësi Sociale”. Në takim morën pjesë 13 pjesëmarrës nga të gjithë partnerët në projekt. Në këtë takim ARNO (koordinator) dhe partnerët (shkolla e mesme “Rade Jovcevski Korchagin” – Maqedonia e Veriut, “Prva Sušacka Gymnasium” – Kroaci, gjimnazi “Lizdeikos” – Lituani dhe shoqata “Go Green” – Belgjikë) prezantuan aktivitetet e realizuara, sukseset më të mëdha, sfidat më të mëdha dhe mësimet e nxjerra.

Gjatë diskutimeve, partnerët ndanë ndryshimet pozitive dhe njohuritë që solli ky projekt me studentët dhe profesorët që ishin pjesë e tij:
“Në kuadër të aktiviteteve të klubit tonë të të diplomuarve, vizituam picerinë “Maslina” në “Sheshin e Gjelbër”. Është një vend shumë i njohur falë ushqimit dhe atmosferës së tij të mrekullueshme. Pronari është alumni ynë (ish-student) Goran Jida, djali i të cilit është në vitin e katërt në gjimnazin Prva Sušacka. Kur arritëm, Anna dhe Goran na shpjeguan se si një pjesë e çmimit nga menyja e tyre shkon për OJQ-në “Moje mjesto pod suncem” (Vendi im nën diell) e cila ofron shërbime dhe aktivitete të ndryshme për fëmijët e varfër.
Ishte absolutisht e rëndësishme që studentët tanë të shihnin se sa të përfshirë personalisht janë Anna dhe Goran Jida në drejtimin e këtij programi, sa kujdesen për kontributin e tyre në shoqëri. Ata folën me aq pasion dhe na angazhuan të gjithëve në qasjen e tyre emocionale. Ishte thelbësore që studentët tanë të shihnin se një sipërmarrës i vërtetë social vepron me dhembshuri dhe kujdes. Me fjalë të tjera – dashuri për të gjithë njerëzit – filantropi.” tha Sanja Padavic, mësuese në shkollën e mesme “Prva Sušacka”

“Projekti ishte një përvojë unike nga shumë këndvështrime. Studentët që ishin pjesë e trajnimit patën mundësinë të mësojnë për sipërmarrjen sociale nga folës shumë të aftë dhe frymëzues, por gjithashtu patën privilegjin të praktikojnë njohuritë dhe aftësitë e tyre të reja gjatë trajnimit dhe aktiviteteve shkollore. Dhe ky proces mësimor nuk përfundon me përfundimin e trajnimit, por ata marrin pjesë edhe në evente dhe gara ku përdorin aftësitë e tyre dhe fitojnë çmime dhe vlerësime nga anëtarët e botës së sipërmarrjes. Përveç kësaj, ne tashmë kemi historinë e parë të suksesit të SEED nga nxënësja jonë Milijana, e cila ishte pjesë e trajnimit, e frymëzuar dhe inkurajuar nga njohuritë e marra gjatë trajnimit për të shkruar letrën e saj motivuese që fitoi një bursë për një shkollë të mesme prestigjioze në Singapor ku ajo tani do të vazhdojë studimet e saja, por edhe shpirtin sipërmarrës social në një kulturë të re. Korçagin si ekip shpreson që ky trend i rezultateve pozitive dhe rritjes do të vazhdojë vetëm me aktivitetet me të cilat angazhohen studentët në periudhën e ardhshme”. – tha Marina Peshovska, profesoreshë në “Rade Jovçevski Korçagin”

Në kuadër të kësaj vizite, ekipi i ARNO-s ka vizituar edhe Riperajn. Riperaj është një vend ku qytetarët mund të riparojnë pa pagesë elektroshtëpiake të vogla shtëpiake me defekt, mobilie të thyera dhe të dëmtuara, rroba, lodra etj. Riperaj është projekti i parë i tillë në Republikën e Kroacisë. Ekipi ynë pati mundësinë ta vizitonte këtë vend 3 vite më parë përmes një projekti tjetër dhe u befasuan këndshëm kur patën mundësinë ta vizitojnë përsëri dhe të sigurohen që i njëjti vend të funksionojë me avull të plotë.

“Vizita të tilla studimore nga projektet Erasmus ofrojnë vërtet shumë mundësi dhe përfitime për të parë dhe mësuar shumë gjëra. Riperaj më bëri një përshtypje të veçantë sepse për herë të parë pata mundësinë të shoh një vend si ky ku njerëzit mund të riparojnë pajisjet e tyre, të rimbushin produktet e tyre higjienike pa paketim. Në të njëjtin vend, ka zejtarë që janë këtu për t’ju ndihmuar nëse keni nevojë për ndihmë. Shpresoj që ky lloj projekti/iniciativë do të jetë i disponueshëm edhe në qytete të tjera, përfshirë këtu”, tha Simona Slavkova, asistente e projektit në ARNO.

Qëllimi kryesor i projektit SEED ishte afrimi i edukimit për sipërmarrjen edhe më pranë nxënësve duke ofruar njohuri dhe aftësi për modelin e ri të biznesit të ndërmarrjeve sociale si pjesë e lëndës shkollore “Sipërmarrja”, e cila mësohet në të 3 shkollat. Në kuadër të projektit, studentët ishin pjesë e disa trajnimeve, eventeve dhe patën mundësinë ndërmjet të gjitha aktiviteteve dhe në nivel lokal të mësojnë për aspektet praktike të sipërmarrjes sociale. Më shumë informacion rreth projektit mund të gjeni në faqen e projektit https://www.seed-project.net/, ndërsa më poshtë mund të shihni disa foto nga takimi në Rijekë.

Pas përfundimit të projektit, partnerët do të vazhdojnë të punojnë me përkushtim për fuqizimin e të rinjve me aftësi të përshtatshme për ekonominë sociale. Të gjithë partnerët bien dakord të punojnë së bashku pikërisht në këtë temë, me qasje inovative, dhe të paraqesin një aplikim të ri në një nga thirrjet e ardhshme Erasmus +.

Projekti SEED zbatohet në periudhën 2020-2022, me mbështetje financiare nga Komisioni Evropian në kuadër të programit Erasmus +.

Përkrahësit tanë
Rockefeller European commission UNFPA UNDP Social Impact Award Erasmus RYCO French Developement Agency Национална Агенција за образовни програми и мобилност МК