Vizitë studimore në Portugali “Ekonomia Sociale 3.0” image

Vizitë studimore në Portugali “Ekonomia Sociale 3.0”

Në periudhën 7-11 Nëntor u zhvillua vizita studimore “Ekonomia Sociale 3.0” në Portugali. Irina Janevska mori pjesë në vizitë si përfaqësuese nga ARNO, së bashku me kolegët nga organizatat nga RMV: Vizia Manastir, Innova Lab Bitola, Dobra Zemja – kooperativa e ushqimit organik nga Shkupi, Instituti Liberal Alternativë – LAI nga Tetova dhe Ekovita nga Negotino. Në kuadër të kësaj vizite, pjesëmarrësit patën mundësinë të vizitojnë praktikat e mira, të dëgjojnë qasje të reja, të shohin shembuj të reja nga ekonomia sociale.

“Vend i bukur dhe njerëz shumë të ngrohtë. Kisha një ndjenjë sikur e njihnim njëri-tjetrin nga më parë – si pjesëmarrësit ashtu edhe trajnerët Santosh dhe Filipe. Axhenda na çoi në vende të ndryshme, vizituam një institucion si PIOM (ajo drejton pjesën me legjislacionin për sipërmarrjen sociale), kemi vizituar bashkitë me praktika të mira për të rinjtë, kemi vizituar qendra (në një qendër ka pasur një dhomë të tërë me blloqe Lego për prototipa), kemi parë iniciativa të ndryshme për përfshirje (për shembull, përmes hip hopit), hëngrëm ushqim nga një katering fantastik nga një ndërmarrje sociale (shërbeu shumë i lezetshëm, në një format të plotë eko), dëgjuam për projekte që janë ilustrime të shkëlqyera se çfarë do të thotë inovacioni social në praktikë (qyteti i Portos së bashku me një OJQ dhe një universitet për gati një dekadë ka përputhur pensionistët me studentët dhe kështu zgjidh problemin e qirave të larta dhe vetmisë) Kemi diçka për të mësuar nga njëri-tjetri, mendoj se ARNO tashmë ka identifikuar partnerë për bashkëpunim në të ardhmen”, tha Irina nga ARNO.

Vizita u realizua falë marrëveshjes dypalëshe për bashkëpunim strategjik ndërmjet Agjencisë Kombëtare për Programe Arsimore Evropiane dhe Mobilitet të Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Agjencisë Kombëtare Portugeze për Erasmus + Youth in Action.

 

Social share