Janë shpallur idetë fituese të gjelbra për vitin 2021 image

Janë shpallur idetë fituese të gjelbra për vitin 2021

Më 16 qershor, “ARNO” shpalli fituesit e konkursit “Ide të Gjelbërta” 2021, i cili këtë vit u mbajt në formatin online. Juria e konkursit zgjodhi idetë “Biblioteka e Parë e Lodrave” nga Gorjana Bonevska, “O-rrethi: Prodhimi i vajrave dhe aromatizuesit nga lëkura e portokallit” nga Marija Burgieva e cila do të konkurojë për mbështetjen e $ 5,000, dhe idenë “Mini Irina Tosheva ”nga stilistja Irina Tosheva,  e cila do të konkurrojë për 10,000 dollarë mbështetje në konkursin rajonal.

Për fituesit kombëtarë,  “ARNO” edhe këtë vit ofroi mbështetje nga partnerët: kupona të vlefshëm për shërbime këshilluese nga Shoqata për Menaxhim dhe Konsulencë “MKA2000 dhe regjistrim falas i platformës Connect2MK të menaxhuar nga” Maqedonia 2025 “. Fituesit të përzgjedhur në kategorinë e ideve të gjelbra,  do t’i sigurohet mbështetje e përkushtuar për mentorim nga Fondi për Inovacion dhe Zhvillim Teknologjik, anëtarësim falas dy vjeçar në Dhomën Ekonomike të Maqedonisë Veri-Perëndimore, një paketë shërbimesh mentorimi nga “Maqedonia 2025” ose pjesëmarrja në programin e tyre CESO SACO. Edhe këtë vit, ARNO ndau çmime për fituesit, 2 kuponë me vlerë prej 2 000 dollarë për dy idetë e para të gjelbërta dhe 1 500 dollarë për fituesin në kategorinë e koncepteve të gjelbërta.

 

Këtë vit, në garë 33 aplikime mbërritën, nga të cilat gjithsej 13 garuan në finalen e RVM-së. Juria e cila vlerësoi aplikimet , ishte e përbërë nga ekspertë nga fusha dhe institucione të ndryshme: Drilon Iseni nga Oda Ekonomike e Maqedonisë Veri-Perëndimore, Igor Izotov – Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP), Robertina Brajanoska nga Shoqata Ekologjike Maqedonase (MED) , Gabriela Micevska – eksperte për agrobiznesin e qëndrueshëm (programi IME-Palladium), Danco Dimkov nga Shoqata për Menaxhim dhe Konsulencë – MKA2000, Branislav Markovski nga Fondi për Inovacion dhe Zhvillim Teknologjik (FIZHT) dhe  Mihail Mateski nga “Maqedonia 2025”.

„Rruga drejt një ekonomie të gjelbër nuk shoqërohet me balona të gjelbra plastike. Rruga drejt një ekonomie të gjelbër nuk është një dritë jeshile për gjithçka që shkëlqen jeshile. Rruga drejt një ekonomie të gjelbër nuk është e lehtë, ashtu si tranzicioni nuk është i lehtë. Dhe ne e dimë atë, dhe e dimë se sa e vështirë është të zbatosh një model biznesi që pasqyron vlerat, një biznes që përqendrohet te njeriu dhe natyra dhe një biznes që duhet të mbijetojë në një botë mizore që deri më tani është mësuar të shfrytëzojë materiale pa pyetur nëse do të mbarojnë ndonjëherë. Dhe kjo është arsyeja pse ne jemi shumë mirënjohës që këtë vit, një vit i çuditshëm, i tmerrshëm, kemi njerëz që mendojnë për modelet e biznesit që janë të vogla, por janë tonat, lokale dhe mund të jenë një shembull dhe frymëzim për të gjithë “ –   Irina Janevska nga ARNO. 

„ O-Rrethi,  është një shoqatë për promovimin e zhvillimit të qëndrueshëm dhe modeleve të biznesit shoqëror. Në mënyrë që të arrihet një qëndrueshmëri e pavarur dhe të konfirmohet koncepti, ne jemi duke zhvilluar një model biznesi rrethor që parashikon përpunimin e mbetjeve bio. Në veçanti lëvoret e portokallit, nga të cilat do të prodhohen një sërë eko-produktesh të tilla si vajra esencialë natyralë dhe aromatizues të ajrit. Ne jemi të rinj dhe jemi të lumtur për fitoren. Shpresojmë të krijojmë vende pune veçanërisht për të rinjtë nga kategoritë e margjinalizuara “ – Marija Burgieva, fituese në kategorinë e koncepteve të gjelbërta.

„ Me ekipin po zhvillojmë një ide të gjelbër biznesi për “Zhurmat” – Biblioteka e parë e lodrave. Ne duam të ofrojmë një alternativë rrethore me mundësinë e marrjes me qira të lodrave, pajisjeve dhe ndihmave cilësore, të disponueshme për ata që janë me të ardhura minimale. Ne do të vendosemi në Shkup dhe do të punojmë në parimin: zvogëloni, ripërdorrni, ricikloni. Ata do të kenë akses në shërbimet dhe ofertat tona përveç familjeve dhe qendrave të ndryshme të kujdesit për fëmijët, vendbanimet, hostelet, etj. Fokus i rëndësishëm do t’u kushtohet fëmijëve me aftësi të kufizuara të ndryshme që mund të gjejnë lojërat më të përshtatshme për nevojat e tyre. “-  Gorjana Bonevska, fituese në kategorinë e koncepteve të gjelbërta.

„ Unë jam veçanërisht i nderuar të jem në mesin e fituesve të këtij viti me idenë për një nën-etiketë të markës sime “Mini Irina Tosheva”. Jam gjithashtu mirënjohëse për mbështetjen e jurisë që më udhëhoqi se të përgatitesha dhe prezantohesha më mirë në konkursin në Serbi, i cili padyshim do të më ndihmojë biznesin tim. Shpresoj se kjo do të jetë një nxitje që publiku të mendojë më “gjelbër”, sepse edhe ndryshimet më të vogla në zakonet e përditshme janë një hap i madh për shoqërinë tonë..“- Irina Tosheva, fituese në kategorinë e ideve të gjelbërta.

 

Social share