Harta Gastronomike e Ballkanit Perëndimor – ne ju shërbejmë edhe një tjetër projekt image

Harta Gastronomike e Ballkanit Perëndimor – ne ju shërbejmë edhe një tjetër projekt

Harta Gastronomike e Ballkanit Perëndimor është një projekt që synon të hartojë rajone ku njerëzit përdorin teknikat tradicionale të gatimit për pjatat ballkanike. Projekti iniciohet dhe zbatohet nga organizata civile Generator nga Vranje, në bashkëpunim me KCIC nga Gjilani, ARNO nga Shkupi dhe Bona Fide nga Piljevla, mbështetur nga Fondi i Ballkanit Perëndimor.

Projekti paraqet kategori atipike të vendasve që ruajnë traditat lokale gastronomike, siç janë ato të kryera nga kuzhinier të rinj, nga shkolla e mesme “Lazar Tanev”, pjesë e Projektit Coolinari, ose siç bëhet nga femra profesionale-gra me arsim të lartë, viktima të dhunës në familje. , tifozë të rock’n’roll, si dhe ruajtës tipikë të traditës – gra aktive në shoqatat e grave minoritare.

Gjatë ngjarjeve në Shkup, kuzhinierët e rinj, pjesëmarrës në projektin tonë Coolinari, përgatitën disa receta tradicionale rajonale.

Përveç punëtorive të gatimit dhe degustimeve publike që ndodhën në të gjithë rajonin, ky projekt do të rezultojë në botimin e një libri gatimi, 8 video gatimesh dhe 5 kartolina me harta të 4 pjatave specifike: ajvar, goulash, strudel dhe byrek etj.

Me këtë projekt, ne duam të forcojmë bashkëpunimin rajonal dhe komunikimin e rregullt si zgjidhje pozitive dhe konstruktive për konflikte të ndryshme rajonale.

Social share