Forumi i dytë rajonal RISE u mbajt në Tiranë image

Forumi i dytë rajonal RISE u mbajt në Tiranë

Pas përfundimit të udhëtimit të dytë RISE dhe në pragun e fillimit të të tretit, nga data 6-8 shtator 2022 në Tiranë-Shqipëri u mbajt forumi rajonal për sipërmarrjen sociale. Pjesëmarrësit dhe palët më të rëndësishme të ekosistemit sipërmarrës nga Ballkani Perëndimor dhe Evropa ishin të pranishëm në këtë ngjarje: institucionet e qeverisjes qendrore dhe lokale nga rajoni, institucionet ndërkombëtare të zhvillimit, organizatat joqeveritare, sipërmarrësit socialë, komuniteti akademik, ekspertë, mentorë dhe sigurisht ekipet tona RISE.

 

Forumi i dytë rajonal RISE u fokusua në rëndësinë e zhvillimit të mekanizmave mbështetës dhe kornizave ligjore për të inkurajuar sipërmarrjen sociale si një instrument i fuqishëm për zhvillimin social dhe ekonomik në rajon.

“Ne u kthyem nga Tirana me përshtypje të mira, kontakte dhe ide për bashkëpunime. Ne jemi kthyer gjithashtu me çanta të punuara me dorë me logon RISE nga ekipi RISE, disa sapunë organikë të ndërmarrjeve sociale dhe marmelata të shijshme. Ekipet tona RISE (Ana Marija CAMP, Maria Burgieva O-Krug dhe Katerina Yes For Less) performuan mirë. Unë pata rastin të mbaj fjalën e hapjes para panelit ku folën përfaqësues nga ministritë dhe vendimmarrësit. Me përfaqësuesin tonë – z. Enver Huseijn (Zëvendësministër i Punës dhe Politikës Sociale) diskutuam për të ardhmen e sipërmarrjes sociale në vendin tonë dhe më vjen mirë që projekti RISE ka fituar një mik dhe përkrahës tjetër”, tha Irina Janevska, kryetare e ARNO-s.

Në kuadër të këtij forumi u mbajtën panel diskutime, debate mbi zhvillimin e sipërmarrjes sociale, si dhe prezantime nga ekipet e RISE mbi bizneset e tyre sociale me të rinjtë e rajonit. Aktiviteti treditor u mbështet nga Ministria Federale e Punëve të Jashtme të Gjermanisë.

“Forumi ishte një mundësi e shkëlqyer për të vendosur komunikim dhe bashkëpunim me aktorët më të rëndësishëm në ekonominë sociale të Ballkanit Perëndimor. Edhe një herë, forumi na bëri të ditur se vendet e Ballkanit Perëndimor po përballen me sfida dhe probleme të ngjashme që mund të adresohen përmes mekanizmave të disponueshëm për bashkëpunim rajonal të mbështetur nga Bashkimi Evropian. Në qendër të këtij bashkëpunimi duhet të jenë sipërmarrësit e rinj socialë. Të rinjtë me inovacionin dhe krijimtarinë e tyre janë bartës të ndryshimeve pozitive dhe narrativës së re moderne për rajonin. Është kënaqësi të shoh se si idetë e të rinjve RISE u rritën në diçka më shumë dhe sjellin potencialin për të qenë sipërmarrje sociale të suksesshme dhe histori pozitive në rajon”. – tha Marjan Itsoski, menaxher programi në ARNO dhe koordinator i projektit RISE

Projekti RISE filloi në vitin 2019 dhe tashmë ka mbështetur 92 ekipe të përbëra nga 258 të rinj nga Ballkani Perëndimor në zhvillimin e ideve të tyre të biznesit social. Pjesëmarrësit morën pjesë në punëtori të shumta, sesione individuale dhe një program mentorimi. 24 ekipe u shpërblyen me grante financiare prej 2,500 € dhe një program rajonal të inkubacionit. Projekti RISE kohët e fundit mori një zgjatje tre-vjeçare dhe do të mbështesë të paktën 350 të rinj nga rajoni në periudhën e ardhshme.

Projekti RISE zhvillohet dhe monitorohet nga një konsorcium i përbërë nga Zyra Rajonale për Bashkëpunim Rinor (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Rrjeti Rinor i Evropës Juglindore (SEEYN), Institut Francais dhe Zyra Rinore Franko-Gjermane (OFAJ) dhe zbatohet nga gjashtë inkubatorë vendas: ARNO, Balkan Green Foundation, Nesto vise, Smart Kolektiv, IEC Tehnopolis dhe Yunus Social Business. Ky projekt është bashkëfinancuar nga Agjencia Franceze e Zhvillimit (AFD) dhe Zyra Rajonale për Bashkëpunim Rinor (RYCO).

Përkrahësit tanë
Rockefeller European commission UNFPA UNDP Social Impact Award Erasmus RYCO French Developement Agency Национална Агенција за образовни програми и мобилност МК