E ardhmja e të ushqyerit me proteina – biznesi i gjelbër maqedonas, u  shpërblye në një konkurs rajonal image

E ardhmja e të ushqyerit me proteina – biznesi i gjelbër maqedonas, u shpërblye në një konkurs rajonal

Më 23 shtator, në Selanik të Greqisë u shpallën fituesit e konkursit rajonal “Idetë e gjelbra nga Ballkani”. Në kategorinë e bizneseve të gjelbra,  fitoi ideja nga Maqedonia e Veriut “Dhoma e pilotimit të insekteve” e Aleksandar Karavilloskit nga Prilepi, e cila fitoi 10.000 dollarë. Fitues të tjerë në kategorinë e Biznesit të Gjelbër janë: Organella – Kopshti që mund të bëjë gjithçka (Serbi) dhe Sporos – Instituti për Rigjenerim (Greqi), ndërsa në kategorinë e koncepteve embrionale fitues janë: “Oborri i riciklimit organik” (Mali i Zi) dhe “Kërkime për zgjidhje Eko (Kosovë). Çdo vit, një ide e gjelbër nga RMV,  shpërblehet në konkursin e 21 ideve pjesëmarrëse dhe ky është çmimi i 9-të me radhë, që është dëshmi se vendi ynë ka potencial real në sipërmarrjen e gjelbër sociale.

“Ideja jonë synon të shfrytëzojë potencialin e madh të insekteve për të mirën e popullsisë globale dhe të kontribuojë në ‘Sfidat e proteinave 2040’, duke përmbushur nevojat për proteina,  në një mënyrë që është e përballueshme, e shëndetshme dhe e mirë për mjedisin. Mënyra se si i ushqejmë kafshët duhet të ndryshojë në mënyrë drastike. Insektet janë e ardhmja e prodhimit të proteinave dhe e zinxhirit ushqimor. Jemi të lumtur që fituam garën rajonale dhe çmimi patjetër do të na ndihmojë në realizimin më të shpejtë të idesë sonë”, tha Aleksandar Karaviloski (Ve Dog Food), fituesi nga RMV.

Vendi ynë këtë vit performoi me një ide edhe në kategorinë e koncepteve embrionale – me idenë “Peli” për ngritjen e vetëdijes për përzgjedhjen dhe riciklimin e pelenave, të cilën Jana Angelovska e prezantoi shumë mirë para jurisë.

Konkursi u mbajt përgjatë dy ditëve dhe në të morën pjesë gjithsej 20 ide novatore nga 6 vendet e Ballkanit Perëndimor dhe Greqia, të cilat,  përveç pjesës konkurruese,  morën pjesë edhe në sesione ekspertësh për aftësi më të mira negociuese dhe bindëse. Konkursi “Idetë e gjelbra nga Ballkani” , mbështet zhvillimin e ideve të suksesshme të gjelbra në rajonin e Ballkanit Perëndimor dhe Greqi për 11 vite me radhë. Konkursi është një mjet për ndërgjegjësimin, edukimin dhe mbështetjen financiare të bizneseve sociale të gjelbra.

ARNO është organizator kombëtar i eventit që nga viti 2015 dhe si shoqatë që punon në fushën e inovacionit social, konfirmon se ekonomia e gjelbër dhe sociale , janë  afër qytetarëve të Maqedonisë së Veriut  dhe janë fusha që kanë potencial të madh për zhvillimin e vendit.


“Ide të Gjelbërta” është një konkurs vjetor që mbështet zhvillimin e ideve të biznesit të vogël, lokal dhe të qëndrueshëm në vendin tonë dhe në Shqipëri, Kosovë, Mal të Zi, Bosnjë dhe Hercegovinë, Serbi dhe Greqi. Çdo vit, tre përfaqësues nga secili vend,  konkurojnë në një garë rajonale. Katër fitues të një konkursi rajonal marrin 10,000 dollarë ose 5,000 dollarë secili për të zbatuar idenë në vendin e tyre. Shoqata për Inovacione Social ARNO, për të tetin vit radhazi, administron konkursin kombëtar “Ide të Gjelbërta” dhe është krenare që deri tani vendi ka fitues rajonalë dhe një investim total prej 85 000 dollarësh për zhvillimin e bizneseve të gjelbra në vend: Kooperativa e parë e konsumatorëve organikë “Vendi ynë i mirë” (2015), iniciativa për riparimin e mobiljeve të vjetra që u shndërruan në një biznes të vogël të udhëhequr nga arkitektja Marta Mojsova – “SPIN” (2016), platforma për shitjen e ushqimeve të lira “Ushqim për të gjithë”. ” (viti 2017), edukimi përmes eko-mesazheve iluzioniste “Green Magic Production” (2017), Prodhimi i orizit “Bio smart” në mënyrë të qëndrueshme (2019), aplikacioni celular “Challenger” që shpërblen qytetarët për të gjitha kilometrat e gjelbra të udhëtuara (2019) , “Wise Additive” një biznes i gjelbër që prodhon një aditiv ushqimor duke përpunuar pomace (2020), ndërmarrja sociale rinore “O-Krug” e cila filloi prodhimin e aromatizuesve dhe vajrave nga mbeturinat e lëvozhgave të portokallit (2021) dhe biznesi i gjelbër i këtij viti “Veg Dog Food” që do të pilotojë një dhomë të insekteve për të prodhuar proteina për ushqimin e kafshëve.

Përkrahësit tanë
Rockefeller European commission UNFPA UNDP Social Impact Award Erasmus RYCO French Developement Agency Национална Агенција за образовни програми и мобилност МК