ПРИЈАВИ СЕ за иноватон за идеи за социјални претпријатија– 06 јуни во Скопје image

ПРИЈАВИ СЕ за иноватон за идеи за социјални претпријатија– 06 јуни во Скопје

АРНО, во рамките на проектот INN@SE – Младинско учество преку иновативно социјално претприемништво, објавува повик за учество на иноватон за идеи за социјални претпријатија. Настанот ќе се одржи во Скопје на 06 јуни (понеделник) и ќе трае цел ден (да, тоа е целта, што подолго да сме заедно).

Иноватон= хакатон кој ќе користи design thinking методологии и ќе има за цел да генерира идеи за социјални претпријатија. Темата на настанот е заштита на животната средина. Со овој настан, АРНО го одбележува Светскиот ден на животната средина придонесувајќи кон едукацијата и подигањето на претприемачкиот дух на младите луѓе, и поддршката на зелените идеи и социјални претпријатија за заштита на животната средина. Темата на овогодинешниот Светски ден на животната средина е #еднаеПланетаЗемја (#onlyoneEarth).

Иноватонот е наменет за креативци кои се заинтересирани за животната средина и зелените политики, сакаат работа во тим и се отворени за соработка со различни чинители и институции за изнаоѓање на креативни решенија за заштита на животната средина.

Трошоците за храна и пат се целосно покриени од страна на АРНО во склоп на проектот INN@SE.

Што е иноватон за идеи за социјални претпријатија?
Иноватонот е 10 часовен предизвик кој има за цел да собере и поттикне повеќе од 50 креативни и иновативни луѓе да осмислат идеи за социјални претпријатија кои ќе нудат решенија за проблемите со животната средина во нашата држава. Идеите и решенијата може да имаат различна форма (производи, услуги, едукативни програми, мултимедија, софтвер, архитектонски, и технолошки концепти…имагинацијата нема граници) и треба да имаат директен импакт врз решавањето на локалните проблеми со животната средина.

Design Thinking Everywhere!
На иноватонот ќе се тестираат и нови пристапи и интелектуални трудови на Design Thinking методологијата во социјалното претприемништво креирани во рамките на проектите INN@SEE и RISE. Особен акцент ќе се даде на концептот на open-innovation, oдносно соработката со различни професии, чинители од локалната заедница, институции и бизниси кои ќе инспираат out-of-the box thinking и напуштање на комфорната зона.

Што ќе се случува на Иноватонot?
АРНО ќе креира неколку мешани тимови од млади луѓе и претставници на институции и релевантни чинители кои ќе се натпреваруваат меѓу себе. Тимовите ќе работат на развивање на нивните идеи кои на крај на денот ќе ги презентираат пред публиката и стручното жири. Стручното жири ќе ја одбере најдобрата идеја за социјално претпријатије која ќе добие вредна награда од нашите партнери и поддржувачи.

Како се аплицира?
Пријавувањето е отворено до 22 мај, до 23.59. Линкот за аплицирање може да го најдете на: https://forms.gle/YV8szimKu2gnY7r48 Избраните учесници ќе бидат известени на 23 мај, најдоцна до 16.00 часот.

Кој може да аплицира?
Сите кои имаат (или немаат) искуство со ваков вид настани и design thinking, се обучувачи, младински работници, претставници од институции (општини, агенции), вработени во приватен сектор, самовработени, но, секако и невработени и  мотивирани лица кои сакаат да најдат решение за локалните проблеми со животната средина преку развивање идеи за социјални претпријатија.
Со учеството на иноватонот, добивате и можност да станете дел од алумни заедницата на АРНО, која секојдневно расте и созрева и нуди дополнителни можности за едукација, развој, врмежување и соработка во регионот и Европа.

Проектот INN@SE – Младинско учество преку иновативно социјално претприемништво, е имплементиран од Педагошки Универзитет Краков – Полска (координатор), Desert Bloom – Јордан, АРТЕР – Италија, АРНО- С. Македонија. Проектот има за цел да го промовира  социјално-претприемничко образование за млади преку иновативен пристап базиран на  резултати од научни истражувања и меѓу секторска соработка. Проектот е финансиран од Европската Комисија, преку Еразмус + Програмата.

 

 

Сподели на социјалните мрежи