Ирина и Марјан на Konektor – Philanthropy East Forum image

Ирина и Марјан на Konektor – Philanthropy East Forum

АРНО е гордо да сподели дека Ирина Јаневска и Марјан Ицоски учествуваа на 26-тото издание на престижниот Форум за филантропија во Централна и Источна Европа – Конектор. Одржан од 24-26 септември 2023 во историскиот град Сараево, Босна и Херцеговина, овој реномиран форум, претходно познат како Форум на донатори во Централна и Источна Европа, игра значајна улога во поддршката на филантропијата и граѓанскиот сектор во Европа. Исто така, форумот е катализатор на соработката во филантропскиот сектор за целосно интегрирање во светските филантропски иницијативи и институции.

Воден од генералната тема „Мир, правда и ветување за демократија – што (не) научивме?“ настанот обезбеди квалитетна платформа за навигација низ сложениот пејзаж на глобалните проблеми. Во ера обележана со несигурност и повеќеслојни предизвици, форумот ја нагласи клучната улога на граѓанските организации и заедниците во обликувањето на свет базиран на мир, правда и демократски вредности.

Форумот започна со предизвикувачка сесија за размислување: „Младите како клуч за безизлезноста“. Сесијата се осврна на важното прашање за демократскиот дефицит во Европа во услови на неизвесност, војна, зелена транзиција и дигитална трансформација. За време на оваа сесија, младите учесници додадоа динамика на форумот дискутирајќи за нивните модели, анти-херои, влијанието на трап-музиката и нејзиното потенцијално штетно влијание, како и моќта на социјалното претприемништво.

Друга инспиративна сесија на која присуствуваа Марјан и Ирина го истражи пресекот на правдата, демократијата и екологијата. Оваа сесија поттикна суштински прашања за градење сојузи кои промовираат еколошка, социјална и меѓугенерациска правда. Исто така, го истакна потенцијалот за трансформативна промена преку заедничка соработка.

Посебна карактеристика на форумот беше воведувањето на алтернативните уметности. Ирина и Марјан ја имаа привилегијата да ја следат сесијата на Дамир Шагољ, босански државјанин чие патување од инженерска кариера до фотоновинарство ја покажа моќта на визуелното раскажување приказни. Имено, Дамир беше финалист на Пулицеровата награда во 2004 година за неговото известување за војната во Ирак и добитник на Пулицерова награда во 2018 година како дел од тимот на Ројтерс кој известуваше за кризата на Рохинџа.

Автор на фотографијата: Дамир Шагољ/ Ројтерс
Автор на фотографијата: Дамир Шагољ/ Ројтерс

Размислувајќи за својата работа, Дамир сподели: „Како фотограф, сакате да се приближите што е можно повеќе до вашиот субјект – да ги видите најмалите детали без да ја пропуштите големата слика. Тоа старо правило никогаш нема да стане премногу старо за да се заборави. Но, како да го примените на настан што се случил пред една деценија? Колку е поголема далечината – било да е време или простор – толку е потешко да се раскаже приказната прецизно. Станува заматена, нејасна, а можеби дури и извртена. Некои делови исчезнуваат, додека другите растат. Во мојата кариера известував за преку 100 масовни гробници и процеси на идентификација, полни со масовни убиства и големи природни катастрофи. Многу од овие ангажмани се случија долго по трагедијата“.

 

Форумот опфати разновидни теми, вклучително и потенцијалната примена на вештачката интелигенција во работата на невладините организации и дискусии за улогата на младите во обликувањето на иднината на општеството. Ирина и Марјан беа гласни поборници за активно вклучување на младите и младинските застапници во овие дискусии, бидејќи нивниот придонес на настанот му дадоа младешка енергија и перспектива.

Незаборавен момент на форумот беше и посетата на Greens BA, исклучително социјално претпријатие кое врши работна интеграција и тренинг на лицата со попреченост и произведува органски микро билки и зеленчук. Оваа посета не само што покажа инспиративни иницијативи, туку и поттикна возбудливи идеи за потенцијални соработки во иднина. Со нетрпение очекуваме идна соработка со исклучителните поединци кои ги запознавме за време на настанот, со нов ентузијазам и подготвеност да ја унапредиме нашата мисија.


За Конектор – Форум за филантропија во Централна и Источна Европа

Порано познат како Форум на донатори во Централна и Источна Европа, Конектор помага да се одржи постојан развој на филантропијата и граѓанското општество во заедниците и државите во Европа и ја олеснува соработката во секторот за филантропија за целосно интегрирање во европските и глобалните филантропски иницијативи и институции.

Главни области: Обезбедување можности за вмрежување и платформи за критичка дискусија за доделување грантови.

Активности: Форумот е годишна дводневна конференција која вклучува во просек 100 учесници, претставници на фондации, билатерални донатори, меѓународни организации и корпоративни финансиери. Овој годишен состанок се одржува во текот на есента, секоја година во друга земја.

Историја на мрежата: Форумот произлезе од Групата на донатори за Централна и Источна Европа од Фондацијата Филеа која беше создадена во 1992 година од неколку членови на Филеа активни во Централна и Источна Европа и земјите од поранешниот Советски Сојуз. Групата првпат се состана на пропратен настан организиран на годишната конференција на Филеа. Сепак, како што интересот за групата паралелно растеше со развојот на настаните во областа на доделување грантови во регионот, групата прерасна во независен проект со годишен  состанок кој се одржува во различна земја секоја година. Првиот годишен состанок на групата се одржа во Париз во 1996 година.

Наши поддржувачи
Rockefeller European commission UNFPA UNDP Social Impact Award Erasmus RYCO French Developement Agency Национална Агенција за образовни програми и мобилност МК