Интервју со Марија Бургиева- Со-основачка на „О-круг“ и наша RISE (and shine) ѕвезда image

Интервју со Марија Бургиева- Со-основачка на „О-круг“ и наша RISE (and shine) ѕвезда

Mлади и храбри-АРНО редовно е по потрага и ги таргетира токму овие учесници преку своите програми. Во земја во која луѓето имаат доминантен начин на размислување „ова не може (нема шанси) да успее овде“, изненадувањата вредат дупло и служат како охрабрување за сите – особено за младите на кои им е потребна мотивација, поддршка и верба во нивните идеи. АРНО е локален инкубатор кој веќе втора година (од 2019 година) го спроведува проектот RISE (Регионален инкубатор за социјални претприемачи). Проектот RISE служи како простор,платформа која нуди многу знаење, спојува млади луѓе, партнери…. Човек едноставно не може да не биде воодушевен од RISER-ите кои ги развиваат своите идеи во рамките на програмите за идеација и инкубација, и човек не може да не биде импресиониран од амбициите и ставот „нема откажување“ кој ги имаат овие млади луѓе. Ова е случајот со Марија и нејзиниот тим. Тимот на АРНО беше сведок на нивниот раст и на процесот во кој тие апсорбираа знање. Овој тим од млади луѓе успеа да стигне до регионалниот натпревар „Зелени идеи од Балканот“ и да се врати дома со парична награда. АРНО 7 пати по ред го администрира националниот натпревар и не може да ги сокрие чувствата на гордост. Во продолжение прочитајте го интервјуто со Марија Бургиева. (Интервјуто е достапно на англиски јазик овде) 

Наши поддржувачи
Rockefeller European commission UNFPA UNDP Social Impact Award Erasmus RYCO French Developement Agency Национална Агенција за образовни програми и мобилност МК