U hap konkursi “Ide të gjelbërta 2022” image

U hap konkursi “Ide të gjelbërta 2022”

 Me përfshirjen e Çuçer Sandevos, nga ambientet e Rakatrak – Qendrës Edukative për Aftësitë Jetësore dhe biznesin e gjelbër lokal, shoqata “ARNO” më 23 shkurt, përmes një eventi hibrid, shënoi fillimin e garës për ide të gjelbërta dhe ftoi qytetarët në aplikoni me idetë e tyre të biznesit të gjelbërt deri më 26 prill. Aplikimet për konkursin dhe të gjitha informacionet janë të disponueshme në web faqen: https://zeleniidei.mk/.

 “Biznesi i fundit i gjelbërt që na solli një çmim nga konkursi rajonal (O-round) është një ide që,  edhe pse nuk ishte zyrtare, kishte një prototip dhe presim që së shpejti të marrim shije natyrale nga lëkura e portokallit nga ky start-up. I bëjmë thirrje edhe një herë të gjithë aplikantëve potencialë, që të shfrytëzojnë kohën deri në përfundim të konkursit, t’i bashkohen punëtorive që ofrojmë dhe të zhvillojnë aplikacione solide, të cilat do të tregojnë synimet e sinqerta, por edhe produktet dhe shërbimet specifike që do të ofrojnë. Duhet të punojmë në modele të forta biznesi me strategji tregu, të cilat sigurisht do të kenë vlera nga ndërmarrësia e gjelbër dhe sociale”, tha Irina Janevska nga ARNO.

Këtë vit, i udhëhequr nga nevojat e pandemisë dhe mësimet për digjitalizimin, ARNO do të shpërblejë me 3 laptopë  idetë që do të përzgjidhen në finale si tri ide fituese nga R.M.V. Mbështetje shtesë do të ofrohet nga partnerët: MKA2000, Maqedonia 2025 dhe Oda Ekonomike e Maqedonisë Veri-Perëndimore. Për të gjithë ata që kanë nevojë për mbështetje në plotësimin e aplikimit, ARNO organizon seminare të hapura për aplikim.

“Kemi shembuj të mirë të bizneseve të vogla, të gjelbërta nga Maqedonia e Veriut dhe për këtë arsye,  në këtë event promovues,  jemi mysafirë të një prej fituesve tanë kombëtarë nga viti 2019. Ne duam të tregojmë se idetë e gjelbërta duhet të jetësohen dhe duam ta shohim këtë në aplikime. Duhet të mendojmë në nivel lokal dhe  përmes vizitave në terren dhe eventeve të ndryshme,  të inkurajojmë qytetarët që të kërkojnë mbështetje për idetë e tyre. Simbolika e vendndodhjes së këtij manifestimi dhe përfshirja nga shpatet e Skopska Crna Gorësbëhet për shkak të projektit për bashkëpunim ndërkufitar me Serbinë “Ndërmarrjet Sociale për Zhvillim Ekonomik dhe Përfshirje Sociale”, financuar nga Bashkimi Europian. Ky projekt synon të gjallërojë më tej popullsinë vendase dhe të mbështesë zhvillimin e bizneseve të gjelbërta sociale duke organizuar një Akademi të Ekonomisë Sociale dhe një mini konkurs për idetë sociale/të gjelbërta,  i hapur vetëm për rajonet e dy kufijve. Apelojmë tek qytetarët që të shfrytëzojnë të gjitha mundësitë dhe mbështetjen e dhënë”, tha Jasmina Said nga ARNO.

“Ide të Gjelbërta” është një konkurs vjetor që mbështet zhvillimin e ideve të biznesit të vogël, të qëndrueshëm në nivel lokal në Ballkanin Perëndimor dhe Greqi. Çdo vit, tre përfaqësues nga secili vend konkurojnë në një garë rajonale. Katër përfaqësuesit që fitojnë konkursin rajonal,  marrin 10,000 ose 5,000 dollarë secili për të zbatuar idenë në vendin e tyre. Detajet e konkurimit mund t’i gjeni në web faqen https://zeleniidei.mk/.

“Ide të Gjelbërta” është një konkurs vjetor që mbështet zhvillimin e ideve të biznesit të vogël, lokal dhe të qëndrueshëm në vendin tonë dhe në Shqipëri, Kosovë, Mal të Zi, Bosnjë dhe Hercegovinë, Serbi dhe Greqi. Çdo vit, tre përfaqësues nga secili vend,  konkurojnë në një garë rajonale. Katër fitues të një konkursi rajonal marrin 10,000 dollarë ose 5,000 dollarë secili për të zbatuar idenë në vendin e tyre. Aktivitetet e konkursit rajonal “Ide të Gjelbërta” financohen nga Fondi Rockefeller Brothers (RBF), Fondi Ballkanik për Demokraci (BTD), USAID dhe bashkëfinancuar nga programi Erasmus +. Deri më tani në vendin tonë janë investuar 75.000 dollarë në 8 fitues të garave rajonale nga Maqedonia e Veriut: Kooperativa e Konsumatorëve Organike “Vendi ynë i mirë”, kompania për riparimin dhe ripërdorimin e mobiljeve të vjetra “SPIN”, eko-magjistari Kristian Shopov, startup “Ushqim për të gjithë” Challenger – që shpërblen qytetarët për të gjithë kilometrat jeshil ciklike ose ecje, orizin bio-smart (oriz i marrë përmes praktikave inovative mjedisore) të kooperativës “Rice Brother”, WISE Group me idenë e përpunimit të mbetjeve ushqimore në aditiv ushqimor dhe O-rrethi “- prodhimi i aromatizuesve dhe vajrave nga lëvozhgat e portokallit.
Social share